Transparantiebenchmark 2012: De winnaar is Philips

Op donderdag 22 November wordt de nieuwe Transparantiebenchmark 2012 onthuld. Gezien de extreem hoge scores vorig jaar, zal de top 5 van 2012 wel uit de top 10 van 2011 komen.

Vorig jaar had ik mijn Tweet met de top 3 klaar staan. Dat bleek te kloppen, dus kon ik een seconde na de bekendmaking de Tweet hiernaast verzenden. Mijn voorspelling voor de Transparantiebenchmark 2012 zal ik ditmaal vooraf verkondigen in deze blog:

 1. Philips. Dit is het eerste verslag van een Nederlands bedrijf, waarvan het overgrote deel van de MVO indicatoren onder reasonable assurance valt. Het is ook van het type jaarverslag waar de Kristalprijs van houdt: Een jaarverslag zo dik als een telefoonboek, dat vrijwel alle GRI indicatoren geïntegreerd rapporteert. De reasonable assurance geeft de doorslag, ik kan me geen andere prijswinnaar voorstellen.
 2. DSM. Dit verslag heb ik in mijn blog het meest geïntegreerde verslag van Nederland genoemd. Een bedrijf dat in haar jaarverslag 45% duurzame kerncijfers rapporteert, dat is ongekend hoog. Maar Philips is domweg niet te verslaan, door de betere assurance.
 3. KPN denk ik, gezien de heldere communicatie over haar strategie: Strengthen, Simplify, Grow. Maar deze uitverkiezing is een gok. Nuon heeft haar jaarverslag goed ontwikkeld en is mijns inziens een outsider voor de 3e plaats.

Donderdag zit ik in Nieuwspoort. Ik ben benieuwd hoe goed mijn voorspelling is. Maar om Philips op 1 kan de jury niet heen.

0 Responses

 1. Mijn collega ZEROnaut Ralph Turm attendeert mij er op dat Deloitte ook een GRI A+ verslag heeft gepubliceerd onder Reasonable Assurance. Dat had ik gemist!

  Dan pas ik mijn voorspelling aan:
  1. Philips
  2. Deloitte
  3. DSM

  Reply

Geef een reactie