Hoe bedrijven rapporteren over belastingontwijking

De volkskrant heeft 26 Nederlandse multinationals onderzocht op belastingontwijking, door te onderzoeken of zij een brievenbusfirma hebben in een belastingparadijs. Dat levert een aantal van 237 brievenbusfirma’s op, op tropische eilanden als Bermuda, de Bahama’s en de Kaaiman eilanden. Maar ook dichterbij op Man, Guernsey en Jersey. 

Definitie en urgentie

Nederland BelastingparadijsDinsdag 9 april 2013 heeft de 2e kamer een motie van Groen Links aangenomen dat de Nederlands regering opdraagt haar status van belastingparadijs te ontmantelen. Deze motie levert meteen een definitie op: Een belastingparadijs is een land dat te weinig belasting heft op bedrijven die in een land niets anders doen, dan geld langs te sluizen.

Belastingontwijking is geen onderwerp voor MVO

Tot mijn verbazing is belastingontwijking geen indicator in de rapportage-standaard van GRI. Volgens de MVOptimist is het typisch een onderwerp waar een bedrijf kan laten zien hoe zij als corporate citizen een bijdrage kan leveren aan de samenleving. Of niet.

Van de 26 onderzochte bedrijven hebben alleen Post NL, TomTom en Wolters Kluwer geen bedrijven op deze eilanden. Verder laten Akzo Nobel, Philips en Unilever weten dat zij hun holdings in belastingparadijzen aan het liquideren zijn. In de jaarverslagen heb ik dat niet terug kunnen vinden, maar het is ook lastig zoeken zonder GRI indicator! In ieder geval is de MVOptimist van mening dat dit relevante informatie is.

Volkskrant BelastingOntwijking Nederlandse Multinationals v600

 

Daarom stel ik graag aan mijn lezers de vraag

[poll id=”3″]

Natuurlijk kun je een meer genuanceerd antwoord geven door te reageren op deze blog. Graag zelfs!

Geef een reactie