MVO doen wij zo

Voor een bedrijf werkzaam in MVO, is het onvermijdelijk dat MVOplossingen veel werk maakt van haar eigen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Niet alleen omdat wij met de bedrijfsvoering de wereld beter willen maken, maar ook om op de hoogte te blijven en je advies te testen in de eigen situatie.

MVOplossingen is actief in de regio

MVOplossingen wil een actieve ondernemer zijn in de regio Arnhem Nijmegen. In de afgelopen jaren zijn de volgende locale projecten ondersteund:

 • Movies that Matter is een serie van films van Amnesty International die door Nederland wordt gedistribueerd. MVOplossingen helpt de werkgroep om meer bezoekers naar de serie in het Focus Filmtheater te krijgen.
 • Rijn IJssel Energie Coöperatie. Menno Kuiper is lid van de integriteitscommissie van RIJEC.
 • Greendrinks Gelderland. Samen met Pauline Waltmann, van P-inc Projects, hebben wij voor ondernemers uit Gelderland Greendrinks georganiseerd. In deze netwerkbijeenkomsten lieten wij onze gasten inspireren door duurzame ondernemers met een goed verhaal.
 • Fairtrade Gemeente Arnhem. MVOplossingen heeft de stichting Fairtrade Gemeente Arnhem geholpen een eindsprint te maken zodat de gemeente Arnhem in 2011 de 13e Fairtradegemeente van Nederland werd. Hiervoor heeft MVOplossingen in haar netwerk een eenvoudig stappenplan uitgezet.

Onze voetafdruk over 2012

Bij een kantoororganisatie wordt de ecologische voetafdruk voornamelijk bepaald door de volgende onderdelen:

  Elektriciteitsverbruik: 973 kWh groene stroom 212 kilo CO2. MVOplossingen heeft Natuurstroom van Nuon, dat voor 100% wordt opgewekt door wind, water en zon opgewekt in Nederland.

 • Gasverbruik: 266 m3 501 kilo CO2
 • Gereden kilometers met auto: 1410 liter benzine 3.202 kilo CO2
 • Gereden kilometers met openbaar vervoer: Niet geadministreerd.
 • Gevlogen kilometers: Niet van toepassing

Dit levert een ecologische voetafdruk op van:

 • 212 kilo CO2 voor elektriciteit
 • 501 kilo CO2 voor Gas
 • 3.202 kilo CO2 voor benzine

De grootste bijdrage aan de voetafdruk van MVOplossingen is de bedrijfsauto, een Suzuki Swift met A-Label, die gemiddeld 1 liter op 18 kilometer heeft gereden. Meer dan een derde van het verbruik aan benzine was veroorzaakt door de vakantie.

Een belangrijke component in het reduceren van de voetafdruk wordt bepaald door het eigen gedrag. De onderstaande grafiek toont aan dat het MVOplossingen gemiddeld verbruik van Gas en Licht afgezet tegen de woningen in het postcodegebied. Het verbruik aan elektriciteit en gas is de helft van panden in het postcodegebied!

Om de impact van de bedrijfsvoering te minimaliseren zijn diverse besparingsacties uitgevoerd. Zo is de werkplek verlicht door 6 watt aan LED verlichting, geleverd oor mijn lokale specialist in LED verlichting René Voskamp van www.LEDpunt.nl.

Energieverbruik MVOplossingen in vergelijking met panden in postcodegebied.
Energieverbruik MVOplossingen in vergelijking met panden in postcodegebied.

Duurzaam inkopen bij MVOplossingen

MVOplossingen heeft als kleine organisatie natuurlijk geen procedures voor duurzaam inkopen. Dit betekent niet dat duurzaam inkopen onbelangrijk is. MVOplossingen is een aanhanger van de consumentendemocratie: met de uitgaven de wereld duurzamer te maken. Bij aankopen van elektrische apparaten en de bedrijfswagen wordt goed gekeken naar het energieverbruik. Zowel bij gebruik als stand by. Bij voedsel wordt de voorkeur gegeven aan biologische en fairtrade producten. De koffie die bij MVOplossingen geserveerd wordt is de Mucha Limu van Simon Lévelt.

Fairtrade: Ondernemers voor ondernemers

MVOplossingen is een hartstochtelijke aanhanger van Fair Trade: Dat je leveranciers een eerlijke prijs wilt betalen voor hun producten. Een eerlijke prijs betalen voorkomt dat mannen, vrouwen en kinderen uitgebuit worden. Wellicht nog belangrijker is dat mensen op een waardige manier zelfvoorzienend kunnen worden. Mensen die waardig kunnen leven zijn gelukkiger, vredelievender en kunnen daarom bijdragen aan een duurzame wereld.

Daarom koopt MVOplossingen bij voorkeur fairtrade goederen. De koffie geschonken bij MVOplossingen is de Mocha Limu van Simon Levelt. Behalve dat deze koffie heerlijk zacht en vol van smaak is, is ze Fair Trade en Biologisch geteeld. Echt een aanrader in Arnhem: In de winkel van Houcine Wahbi zijn er meer dan 40 soorten eerlijke koffie en thee.

Minder frequent ingekochte fairtrade producten zijn thee, chocola en kerstpakketten.

In 2009 heeft Menno Kuiper voor Ben & Jerrys de Choco FAIRy tale, een ijsje gemaakt met fairtrade chocola en noten. Ben & Jerry hebben mij uitgenodigd voor de Do the world a flavour tour. Onderdeel van de prijs, is een bezoek aan een fair-trade plantage voor chocolade op de Dominicaanse Republiek en het opbouwen van een speeltuin voor kansarme kinderen.

MVOplossingen ondersteunt al jaren de microkrediet verstrekker Oikocredit, waardoor ondernemers geld kunnen lenen tegen een eerlijke prijs. Wij zien dit als de beste manier om ondernemers in de opkomende wereld te ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *