Klimaatverandering - Status update 2014

Klimaatverandering - Status update 2014

Op 23 september 2014 komen 125 regeringsleiders, ondernemers en NGO bijeen bij de Verenigde Naties om te praten over klimaatverandering. Deze VN-top is de aftrap naar de klimaattop in Parijs in November 2015. Gezien het teleurstellende resultaat van de top in Kopenhagen in 2009, hopen veel mensen dat in Parijs weer elan zal brengen op dit belangwekkende onderwerp.

De status van de klimaatverandering

De uitstoot van broeikasgassen bereikte in 2013 een record van 36 miljard ton kooldioxide wereldwijd. Dat is 36.000.000.000.000 kilo CO2. Het CO2 gehalte in de atmosfeer steeg sneller dan ooit, sinds de start van meten in 1984. Deze stijging wordt beïnvloed door twee heel verschillende ontwikkelingen:

 1. De biosfeer lijkt minder CO2 op te kunnen nemen.
 2. Er is een toename van de CO2 uitstoot.

Een paar kerncijfers voor 2013:

 • Uitstoot per mens: 5.000 kilo CO2
 • Uitstoot per inwoner van de EU: 6.800 kilo CO2
 • Uitstoot per inwoner van China: 7.200 kilo CO2
 • Uitstoot per inwoner van de USA: 16.500 kilo CO2

Het is nieuw dat China de EU heeft ingehaald in de uitstoot per inwoner. Een belangrijke reden is de vuile energie-mix voor de elektriciteitsproductie, met veel steenkool.

Toekomstvoorspelling

4 scenarios CO2 uitstoot

Afgesproken is dat de wereld niet meer dan 2 graden Celsius mag stijgen. Om dat plafond te respecteren moet de CO2-uitstoot beperkt blijven tot 3.200 miljard ton. Hiervan is reeds 2.000 miljard ton uitgestoten. Als de uitstoot gelijk blijft, is het plafond in 30 jaar bereikt.

Deze cijfers geven een macro-beeld dat voor de gewone mens nauwelijks te bevatten is. Daarom levert de MVOptimist enkele  voorbeelden aan wat klimaatverandering voor concrete mensen betekent:

 • De zeespiegel steeg in de periode van1993 tot 2005 met 3 millimeter per jaar, doordat de ijskappen aan het smelten zijn. Dat is een bedreigend perspectief voor de 350.000 inwoners van de Maldiven, een eilandenrijk waarvan 80% van het land minder dan 1 meter boven de zeespiegel uitsteekt. Over 33 jaar kan dus 80% van het eilandenrijk onder water verdwenen zijn.
 • Het weer wordt steeds extremer. Wereldwijd zijn er in steeds meer gebieden overstromingen, zware regenval en lange perioden van droogte. In het afgelopen jaar zijn honderdduizenden mensen in de Balkan dakloos geworden doordat de rivieren buiten de oevers traden. Volgens Science zal de kans op zomerse mega-hittegolven in Europa de komende 40 jaar zou kunnen toenemen met een factor 5 tot 10.
 • De weerspatronen verplaatsen zich. De regenval in Europa zal zich naar het oosten verplaatsen, waardoor Spanje zich kan ontwikkelen tot een woestijngebied. Spanje, Italië, Griekenland en Turkije zullen in 2060 veranderd zijn in een woestijn. Nederlandse zomers zullen zijn zoals we ze nu kennen in Bagdad. Onze winters zullen erg nat en stormachtig worden. Maar al bij al nog redelijk leefbaar. En dat gaat honderden miljoenen klimaatvluchtelingen naar onze streken brengen.
 • Lees verder…

In welke mate is de mens verantwoordelijk voor klimaatverandering?

Dat is een vraag die eigenlijk niet te beantwoorden is, wat leidt tot vervuiling van het debat. De Volkskrant stelt dat “serieuze klimaatwetenschappers het er al lang over eens zijn dat de antropogene opwarming bestaat”. In gewone mensentaal: De mens is er mede voor verantwoordelijk dat de aarde opwarmt.

Is er nog iets positiefs te melden in deze blog van de MVOptimist?

Of klimaatverandering positief of negatief uitvalt ligt aan de omstandigheden:

 • In Nederland zullen we waarschijnlijk nog meer moeten investeren in waterveiligheid, maar wij kunnen de uitdagingen wel pareren. Dat zal in Bangladesh wel anders zijn.
 • Er zullen dier- en plantensoorten profiteren van de veranderingen, terwijl andere soorten sterk onder druk komen te staan.

Voor bedrijven die willen rapporteren over CO2 uitstoot, heeft de MVOptimist in deze blog een paar heldere cijfers gerapporteerd die bedrijven kunnen gebruiken voor de KPI: Relatieve CO2 uitstoot.

Geef een reactie