Hoe was Europa voordat bedrijven MVO toepasten?

Misstanden die kort geleden nog in Europa plaats vonden, accepteren we nu niet meer. In wetten hebben we kinderarbeid verboden, schoolplicht ingevoerd en wordt het milieu beschermd. De meeste bedrijven in Nederland houden zich aan regels die verder gaan dan wettelijk verplicht. Dat noemen we Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). MVO is in mijn ogen het exporteren van de kwaliteitsnormen uit de wereld van overvloed, naar de zich ontwikkelende wereld. MVO is niet het opgeheven vingertje van een beter wetende Europeaan, MVO is een logische stap om een wereld te ontwikkelen waarin voor iedereen genoeg is. Waar ook ter wereld.

Een plaatje meer zegt dan 1000 woorden

Omdat een plaatje meer vertelt dan 1000 woorden ben ik op zoek naar foto’s van Europese uitwassen in de vorige eeuw. Dit is een plaatje dat ik heb gemaakt over kinderarbeid:

ChildlabourEuropeAsia

Ik weet dat in het verleden de dode vissen af en toe met de rijn ons land binnen dreven. Maar daar kan ik geen foto’s van vinden op het internet. Ik kan wel twee spectaculaire foto’s uit China tonen. Deng Fei is in China een project gestart, waarin hij burgers vraagt om foto’s van watervervuiling te publiceren op Weibo.

Rode rivier bij Luoyang - Deng Fei
Rode rivier bij Luoyang – Deng Fei
Roze rivier bij Lanzhou - Deng Fei
Roze rivier bij Lanzhou – Deng Fei

Mijn oproep aan mijn lezers:

Publiceer foto’s van misstanden van toen en misstanden van nu. Dan maken wij gezamenlijk een foto-bibliotheek op Twitter. Een plaatje verteld meer dan 1000 woorden. Publiceer jouw foto’s om samen misstanden te bestrijden. Met behulp van de tags:

#MisstandenToen

#MisstandenNu

Ik ga deze foto’s onder andere gebruiken bij mijn introductie over MVO aan de RECS Market Meeting 2013 in Berlijn op 21 maart.

Over o.a. de volgende onderwerpen:

  1. Kinderarbeid
  2. Slavernij
  3. Milieuvervuiling
  4. Respect voor dieren
  5. Gedwongen verhuizing

 

Indien je dit proces wil versnellen kun je simpelweg gebruik maken van de Social New Media knoppen hieronder: Tweet dit, deel dit op Facebook, of verstuur een mail naar een geïnteresseerde. Bij voorbaat dank.

Geef een reactie