Hoe herken je goede rapportage over MVO?

Hoe herken je goede rapportage over MVO?

Zoals u wellicht weet heeft de MVOptimist geen voorkeur voor een MVO-rapport, duurzaamheidsrapport of geïntegreerd rapport. Ieder rapport dat de identiteit van een organisatie ontsluiert door strategische vragen te stellen over mens, milieu en toekomstgericht ondernemen is voor de MVOptimist interessant.

NB Deze blog schrijft de MVOptimist, geïnspireerd door de blog van Marc Gunther: How to read a Sustainability Report

Wat staat er in het rapport? En wat is er uit gelaten?

Veel rapportages bevatten anekdotes over de activiteiten van een organisatie. maar veel te vaak slaan die verhalen de plank mis: Ze gaan over bijzaken die goed gelukt zijn.

 • Nuon Fuel Mix 2012Van een energiemaatschappij wil ik weten wat ze doet om de transitie naar duurzame energie te versnellen. Hoeveel projecten met windmolens of zonnecollectoren zijn gestart. En of het bedrijf voorkeur heeft voor een duurzame energiebron. De grafiek hiernaast is interessant, maar helpt me niet om te begrijpen waarom deze mix op deze manier opgebouwd is. En of dat relatief goed is, of beter kan. Dat wil ik lezen in een verslag! Dat het bedrijf met 3 elektrische Volvo’s aan een rally in Amsterdam mee doet is nauwelijks relevant.

Goede rapportage over MVO geeft een afgewogen beeld: heeft oog voor wat goed, en mis is gegaan.

Volg het (grote) geld

Een goed rapport maakt inzichtelijk welke activiteiten de meeste invloed hebben op de maatschappij. En wat het bedrijf doet om de negatieve impact te verkleinen, en de positieve impact te vergroten.

 • Rabobank Projectclasificatie Equator PrinciplesRabobank rapporteert dat het als eerste Nederlandse bank haar afschriften dubbelzijdig afdrukt. Dat is geen best practice. Van Triodos ontvangt de MVOptimist alleen digitale afschriften. Maar het vooral nauwelijks materieel. Van een bank wil je weten hoe ze met haar investeringen de megaprojecten van haar klanten verbeteren. In het verslag van de Rabobank wordt de tabel hiernaast begeleidt met een verklaring van de classificaties A, B en C. Dat is een prima start. Dat het daarbij blijft, maakt de tabel tot nauwelijks meer dan bladvulling. Van de 19 projecten met een “potentieel beperkt ongunstig effect” wil ik graag lezen wat voor een type projecten dat zijn en wat de bank doet om de risico’s te beperken. Of de bank helpt om slechte projecten te verbeteren, of dat ze deze uit haar portefeuille weert. Dat wil ik begrijpen.

Goede rapportage over MVO gaat over hoofdzaken. Bijzaken kunnen op de website en de GRI-Index.

Geef begrijpelijke context

De meeste lezers van jaarverslagen hebben geen idee wat een 650 CO2 is. In mijn blog over het jaarverslag van Alliander legt de MVOptimist helder uit dat de netverliezen van Alliander gelijk is aan het energieverbruik van Groot-Almere. Dat is informatie die de meeste lezers begrijpen! De vergelijking doet je voelen dat dit een probleem van formaat is.

In het jaarverslag van mijn klant Beter Bed wordt het energieverbruik consequent vergeleken met het aantal Nederlandse gezinnen en de daarbij behorende plaats. Mijn dilemma is dat de Duitse of Spaanse lezer waarschijnlijk geen idee hebben wat de vestingstad Muiden is. Wel zullen ze hopelijk een beeld kunnen hebben wat de voetafdruk van 2.658 gezinnen is.

Goede rapportage over MVO is informatief, helpt de lezer de informatie te begrijpen.

Lees meerdere rapporten tegelijk

Marc Gunther haalt het voorbeeld aan van een Amerikaanse brouwer “New Belgium” met een goede reputatie op milieu, die rapporteert dat haar “water-naar-bier productie ratio” gelijk is aan 4,22 met als ultieme doel 3,5 naar 1. Deze doelstelling zegt mij inderdaad niets. Gunther vergelijkt de cijfers met die uit 2 rapportages van de twee grootste concurrenten: Miller Coors haalt een ratio van 3,82 naar 1 en Anheuser-Busch haalt zelfs een ratio van 3,5 naar 1. Het ultieme doel van de als duurzaam bekend staande bierbrouwer.

Gunther geeft nog wel de wijze les: vergelijkingen zijn vaak inaccuraat, omdat of de producten slecht vergelijkbaar zijn, of de gehanteerde definities niet overeenkomen. Een jaar geleden vergeleek de MVOptimist de jaarverslagen van BAM, VolkerWessels, BallastNedam en Heijmans. Dat was goed voor de interactie, want de bouwbedrijven klommen allemaal in de pen om uit teleggen dat de cijfers eigenlijk niet te vergelijken zijn. Daarmee komen we op een stokpaardje van de MVOptimist dat verslagen beter vergelijkbaar moeten worden gemaakt. Ook die blog heeft veel reacties opgeleverd, dus het is wel een issue dat leeft!

Goede rapportage over MVO is vergelijkbaar, zodat belangstellenden de prestaties met vergelijkbare bedrijven kunnen vergelijken.

Zoek naar nieuwsberichten

Een goed rapport heeft oog voor de manier waarop het in het nieuws komt. Indien de pers uitgebreid aandacht heeft besteed aan zaken die spelen in het bedrijf, dan dient de organisatie daar ook uitgebreid over te rapporteren.

Goede rapportage over MVO sluit aan op het nieuws dat de samenleving ontvangt.

2 Responses

  1. Dank je Loek,

   De blog van Mallen Baker voegt inderdaad belangrijke inzichten toe.
   Mooi materiaal voor een volgende blog! Dank je wel.

   Ook voor het compliment!

   Reply

Geef een reactie