Armoede... Lastig onderwerp voor bedrijven

Armoede... Lastig onderwerp voor bedrijven

Voor de MVOptimist gaat MVO boven alles over “hoe er ondernomen wordt”. Hoe je als organisatie door je keuzes op het gebied van People Planet en Profit laat zien wat je identiteit is. Darom is Armoede voor de MVOptimist een lastig onderwerp om te behandelen: De meeste bedrijven kunnen met hun ondernemen weinig doen om het armoedeprobleem op te lossen. Natuurlijk kunnen bedrijven een goed doel ondersteunen, maar dat is geen ondernemen. Maar vandaag is het Wereldarmoededag.

17 Oktober 2013:  Wereld Armoede Dag

Armoede zou anno 2013 eigenlijk geen issue meer moeten zijn. Strikt genoeg is er genoeg voedsel om alle mensen op aarde te voeden. Het economisch systeem zorgt echter voor een verdelingsmechanisme, waardoor er tegelijkertijd schaarste en overvloed is. Persoonlijk vind ik de cijfers schokkend: De gemiddelde Nederlander verspilt jaarlijks:

 • 50 kilo voedsel
 • ter waarde van € 155

Samen verspillen we in Nederland voor €2.500.000.000 aan voedsel: Twee en een half miljard Euro. Dat is een schokkend hoog bedrag. Op milieucentraal staan 4 tips die burgers kunnen uitvoeren om minder voedsel weg te gooien:

 1. Slimmer kopen. Zorg dat u niet te veel eten koopt, dan is de kans kleiner dat u eten moet weggooien. Eten kopen op maat betekent onder andere: plan uw maaltijden zorgvuldig. Maak bijvoorbeeld van tevoren een boodschappenlijstje, zodat u thuiskomt met de juiste hoeveelheden.
 2. Slimmer kokenHou bij het koken rekening met grote en kleine eters, bijvoorbeeld door afgepaste porties groente of vlees te maken. Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en hergebruiken. Dat is koken op maat!
 3. Slimmer bewaren.

  Verpak maaltijdrestjes goed, u kunt ze in de koelkast twee tot drie dagen bewaren. Sluit aangebroken verpakkingen goed af of gebruik een bewaarbakje, zo kan er geen lucht bij en bederft het minder snel.

  Zie ook Bewaren van voedsel.

 4. Maaltijdrestjes hergebruiken.

  Bewaar de restjes die u overhoudt van een maaltijd in de koelkast. U kunt ze nog prima gebruiken bij een lunch, als (bij)gerecht in een volgende maaltijd of als tussendoortje.

  Er zijn allerlei lekkere recepten voor restjes.

Maar daarmee is de honger nog lang niet de wereld uit. Sterker nog

Dichter bij de deur: In Nederland

 • zijn er 70.000 mensen die wekelijks de voedselbank bezoeken
 • is armoede is een taboe, maar komen de getroffenen uit de kast, lees meer in de Quiet 500

Wat een treurige blog!

Maar dit is de waarheid. Er is tegelijkertijd honger en verspilling.

Graag roep ik alle bedrijven op, om er voor te zorgen dat in hun eigen bedrijf en in de leveranciersketen

 • de arbeiders een leefbaar loon ontvangen
 • de kinderen van de arbeiders gevoed worden en naar school gaan

Geef een reactie