3 duurzaamheidsverslagen in de afvalbranche

Binnen de branche van afvalverwerking wordt duurzaamheid heel serieus genomen, als een uitdaging en zeker ook als een kans. In deze blog beschrijf ik hoe drie voorlopers in duurzaamheid HVC, SITA en Van Gansewinkel rapporteren over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

De drie bedrijven zijn moeilijk te vergelijken:

 • HVC is een Nederlands bedrijf met ongeveer duizend medewerkers, in het bezit van een grote hoeveelheid Nederlandse gemeenten en waterschappen.
 • SITA is actief in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland en heeft 2.200 medewerkers. SITA is een dochterbedrijf van het commerciële Franse Suez Environment, opgenomen in de Dow Jones Sustainability Index. Dat helpt!
 • Van Gansewinkel heeft als thuismarkt de Benelux, maar is ook actief in Duitsland, Frankrijk, Portugal, Tsjechië, Polen en Hongarije. Zo’n 7.000 medewerkers (5.577 fte’s) realiseren een jaaromzet van circa € 1,1 miljard.

De drie rapporten en de communicatiemix

SITA: Separaat verslag, rapportage sinds 2007, 92 pagina’s, GRI toepassingsniveau B self declared, Geen assurance.
HVC: Separaat verslag, rapportage sinds 2004, 76 pagina’s, GRI toepassingsniveau C+ , Assurance door KEMA.
Van Gansewinkel: Geïntegreerd verslag, rapportage sinds 2007, 155 pagina’s, GRI toepassingsniveau A+ 3rd party checked, Assurance door PWC.

Zo verschillend als de bedrijven zijn, zo verschillend zijn dus ook de rapporten. Spectaculair is de communicatiemix van Van Gansewinkel:

 • Er is een interactieve versie op het internet

  iPad versie duurzaamheidsverslag
 • Een iPad versie. Dit is niet meer dan een leuke toevoeging. Als een verslag is dit niet te gebruiken. En de grafiek over Ecologie mengt GWh met percentages. Dat wordt een onbegrijpelijke soep.
 • Een iPhone versie. Die me vreemd genoeg vraagt of ze op pagina 1 wil. Nee, natuurlijk niet, dit is een gadget! Maar gek genoeg bevat deze versie meer informatie dan de iPad versie. Interessant.
 • Een print van je eigen selectie op cradle 2 cradle papier. Leuk. Maar ik vraag me af of deze ook daadwerkelijk aangevraagd worden.
 • En tenslotte een mega PDF die gesplitst is in 2 bestanden van samen 15 MB.

Ook SITA heeft een digitaal duurzaamheidsverslag. Erg te spreken ben ik over de GRI-bijlage van SITA, met een link naar de daadwerkelijke informatie op het web. Perfect. Jammer genoeg is er geen PDF, wel een kloeke papieren exemplaar gemaakt van dik degelijk papier. Wel gek dat een afvalbedrijf niet vermeld of dit papier recycled papier is. Wat ik echt heel bijzonder goed vind is de bijlage “Definities en betrouwbaarheid van de kern indicatoren”. Hier staat bijvoorbeeld over Ongevallen zonder verzuim: “Redelijk betrouwbaar. Parameter is afhankelijk van melddiscipline.” Gek genoeg scoort SITA lager op de transparantiebenchmark scoren ze lager dan Van Gansewinkel.

In voorgaande jaren had HVC, het kleine broertje in deze vergelijking, ook een interactief verslag. Dit jaar hebben ze zich beperkt tot een vrolijk ogende PDF, die ook als een papieren versie te bestellen is.

Wel eensgezind zijn de bedrijven trots en positief.

SITA: ‘Laat er geen misverstand over bestaan. Afval is ons specialisme en ons zonder meer toe te vertrouwen.’ Van Gansewinkel: ‘Overal waar gewerkt en geleefd wordt, ontstaat afval. En dat afval wordt meestal vroeg of laat verwijderd, opgeruimd of vernietigd. Want afval is in de ogen van de meeste mensen ongewenst.’
Van Gansewinkel Groep ziet dat anders. Wij zien het juist als onze taak om helemaal niets weg te gooien. Want weggooien levert op de lange termijn geen enkele bijdrage. Niet aan bedrijven en niet aan de maatschappij.’ Mooie stelling die helemaal past bij de Cradle2Cradle gedachte die Van Gansewinkel tot haar eigen heeft gemaakt: Afval bestaat niet. Wel een contradictie natuurlijk een afval verzamelaar die iets inzamelt dat niet bestaat.
HVC: “Onze eigenaren hebben ambitieuze doelen die vragen om innovatie en lef. Die vragen om een transitie van ons bedrijf. We zijn sinds 2008 op weg een duurzaam grondstoffen- en energiebedrijf te worden. Afval vormt daarbij de basis: als bron van grondstoffen en als bron voor duurzame energie.
In ons afval zitten enorm veel waardevolle grondstoffen. Grondstoffen die opraken, sneller dan de meeste mensen zich realiseren. Uiteindelijk willen we zo veel mogelijk waardevolle grondstoffen uit dat afval halen en hergebruiken en afvalverbranding tot een minimum beperken.”

Wat kan men leren van deze duurzaamheidsverslagen

 • SITA heeft met de bijlage “Definities en betrouwbaarheid van de kern indicatoren” een pareltje van transparantie geschreven.
 • Van Gansewinkel heeft een indrukwekkende communicatiemix. Ik ben benieuwd of de gadgets met iPad en iPhone volgend jaar volwassen zijn geworden. Of verdwenen.
 • HVC heeft een mooi en vrolijk verslag geschreven, met concrete inhoud en goede dilemma’s.

Geef een reactie